Projekt pod nazivom „From local identities to European identity“ , koji se provodio u Stocu, uspješno je završen ovaj vikend. Nositelj projekta je bila općina Stolac. U projektu su sudjelovale općina Stolac i Čapljina iz BiH, Rakovica iz RH, Bač iz Srbije, Piran iz Slovenije, Aquileia, Recanati i grad Tarcento iz Italije. U subotu je održana radionica o važnosti nematrijalne kulturne baštine. Nematerijalna kulturna baština može biti vrlo važan pokretač razvoja lokalne zajednice kroz turizam Osim radionice , za najmlađe sudionike je pripremljeno natjecanje u sportskoj dvorani u tradicionalnim sportovima.

Opširnije

Od 28. travnja do 1. svibnja u Stocu i Čapljini boravi 180 predstavnika lokalnih zajednica iz Italije, Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH. Cilj je da se kroz druženje i raznovrstan program, seminare, radionice, prezentira bogata kulturna baština općine Stolac i općine Čapljina. Sve ovo odvija se u sklopu europskog projekta „From local identities to European identity“ - „Od lokalnih identiteta do europskog identiteta“. Ovime Općine Stolac kao član Mrežu malih europskih kulturnih gradova pod nazivom „I Care for…Europe“ aktivno sudjeluje u povezivanju i suradnji s drugim malim gradovima i zajednicama sličnih karakteristika u Europi.

Opširnije

Za stolačko se područje već godinama govori kako je to “muzej na otvorenom”. Povod takvim ocjena su brojni kulturno-povijesni lokaliteti koji su pod zaštitom države, a još uvijek ne prestaju pozitivne reakcije na odluku da će stolačke nekropole stećaka biti uvrštene na UNESCO-ovu listu zaštićenih kulturnih dobara. Stari grad Vidoški i stolačka tvrđava, nekropole stećaka Radimlja i Boljuni, stari grad Daorson, spilja Badanj…, samo su neki od tih kulturno-povijesnih lokaliteta koji iz godine u godinu privlače sve veći broj domaćih i stranih turista. Uz sve njih stolačka su povijest i kulturno-povijesni spomenici oduvijek kao mamac za veći broj umjetnika koji na stolačkom području rado priređuju likovne kolonije ili pak pjesničke večeri i druženja.

Opširnije

Za upis na Listu svjetske baštine bilo je predloženo 30 nekropola, od toga 22 iz BiH. U Hercegovini je očuvan velik broj nekropola stećaka, među kojima su Radimlja i Boljuni jedne od najpoznatijih, piše N1 BiH. Nekropola Radimlja spada u najvrednije spomenike srednjovjekovnog razdoblja Bosne i Hercegovine. Iako jedna od najzaštićenijih, bila je na popisu ugroženih spomenika, kroz nju je provedena regionalna cesta, a potom je uslijedila gradnja privrednih objekata, pa i jednog novog spomenika u neposrednoj blizini.Nekropola se sastoji od ukupno 135 stećka, stavljena je pod zaštitu kao spomenik kulture Bosne i Hercegovine 1967. godine, a 2002. proglašena je nacionalnim spomenikom, a ovi kameni spavači spremni su postati i dio svjetske baštine.

Opširnije